Patrijarh i Papa

Često se u sredstvima javnog informisanja, narocito u štampi i na televiziji mogu videti fotografije poglavara rimokatoličke crkve Pape, kako u otkrivenom ili pokrivenom neprobojnim staklom autu prolazi kroz špalire vernika koji mu razdragano mašu izražavajući zadovoljstvo što mogu da pozdrave onoga koji za Božić pozdravlja sa „Urbi et Orbi“. Ovakve mere predostrožnosti su sasvim opravdane s obzirom na prošlost i na dogadjaje koji su prethodili ovakvim merama obezbedjenja. Bilo je više atentata na papu, koji na sreću nisu uspeli. Pokušani su atentati 1981. godine, u Fatimi 1982. godine, u Sarajevu 1997. godine i još nekoliko njih.
Razlozi koji se navode kao motiv za pokušaje atentata na Papu su različiti.
Pravi razlog ili razlozi nikada nisu zaista utvrdjeni. Ono što je navedeno ide u prilog neuračunljivosti atentatora u pokušaju. Za ličnost Pape je vezana najkontraverznija dogma o nepogrešivosti Pape doneta na Vatikanskom koncilu 1870. godine.
Za razliku od „nepogrešivog“ Pape kao poglavara rimokatoličke crkve, naš upokojeni Patrijarh Pavle je svuda išao sam, bez ikakvog obezbedjenja, peške ili gradskim prevozom.
Kada je pošao na jedno od zasedanja Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, na ulazu u Patrijaršiju pitao je momka koji je tu stajao da bi rasporedio zvanice po parking mestima, „Čiji su sine ovi džipovi“? Momak je odgovorio: „Naših vladika Preosvećeni“.
Uvek je skromno živeo, jeo je skromnu posnu hranu, sam popravljao svoje cipele …
Ugledao se vazda na Gospoda koji je mogao da bira kako će pompeznije ući u Jerusalim, ušao je na magaretu.
Ostavio nam je u zaostavštini jednu od poruka: „Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi“.СликаСликаСлика
Advertisements

О Sam uradi

Najveći uspeh u životu: Srećno oženjen, otac dvoje divne dece. Zvanje: Pravnik. Profesionalno iskustvo: Prevodjenje sa engleskog i francuskog jezika, spoljno-trgovinsko poslovanje. The greatest success in life: Happily married, father of two wonderful children. Occupation: Lawyer. Professional experience: Translating of English and French, foreign trade.
Овај унос је објављен под Život и означен са , , . Забележите сталну везу.

Šta vi mislite?

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s