Susret sa Dr. Vladetom Jerotićem

Sa gospodinom Vladetom Jerotićem sam se sreo početkom osamdesetih godina u Beogradu.
Da bih razgovarao sa njim trebalo je prethodno da se zakaže naš sastanak.
U tome sam uspeo zahvaljujući mojoj upornosti, entuzijazmu i želji da se lično upoznam sa jednom od najumnijih glava ne samo kod nas nego i u svetskim razmerama.
Gospodina Jerotića sam zatekao u njegovom kabinetu na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Nakon rukovanja osetio sam šaku pravog intelektualca. Ispred mene je stajao nevelik čovek po konstituciji, ali div po delu koje je ostavio iza sebe. Malo povijen u ledjima, mršavog bledunjavog lica, iskričavih i lucidnih očiju iz kojih se videla duhovnost i pastoralna smirenost. Lekar, psihijatar, književnik, filosof, akademik. Iznad svega dobar čovek, neposredan, prostodušan, skroman. Božiji darovi koje nosi nikada nisu pothranjivali njegovu sujetu. Bez gordosti u glasu koji je dolazio iz neiscrpne riznice znanja koju nosi u sebi, Vladeta Jerotić je bio pravi primer ogromne moralne i duhovne snage. Eklatantan primer valjanog Pravoslavnog hrišćanina kakav je iznad svega želeo da bude, kako je često sam govorio. 
Bio je pretrpan knjigama i papirima kojih je bilo svuda oko njega. Neumoran, mnogo je radio i hvala Bogu još uvek radi. Rad sa studentima, predavanja na Bogoslovskom fakultetu, književni opus, predavanja širom zemlje i inostranstva, prijem gostiju koji bi želeli da ga vide i čuju. Vladeta Jerotić je svuda želeo da stigne, mnoge da sasluša, mnogima da pomogne.
Bio je lep dan na početku proleća. Predložio je da prošetamo Knez Mihailovom ulicom. Krenuli smo od Bogoslovije ka centru grada na kraju dana, nekako sa prvim sumrakom.
Želeo sam, sada se dobro sećam, mnogo pitanja da mu postavim o svemu bitnom za jednog mladog čoveka koga je život tek čekao. Nešto u meni me je sprečavalo da ga prekidam dok je govorio.
Meni su stalno navirala nova pitanja, ali uzalud. Vladeta je tako umirujuće i uverljivo govorio o svemu što život nosi da je bilo blago rečeno nekulturno prekinuti ga u njegovom izlaganju.
Verujte mi da je njegovo poznavanje svega što je spadalo u njegovu oblast rada ili interesovanja bilo tako reći beskrajno i neiscrpno.
Naša šetnja je prošla kao tren. Činilo mi se da smo tek krenuli u šetnju, a ona se već završila.
Na kraju stisak ruke i moje priznanje da mi je bilo veliko zadovoljstvo da ga upoznam.
Rekao je: „Hvala, da ste živi i zdravi i Bog vas blagoslovio“.
Слика
Advertisements

О Sam uradi

Najveći uspeh u životu: Srećno oženjen, otac dvoje divne dece. Zvanje: Pravnik. Profesionalno iskustvo: Prevodjenje sa engleskog i francuskog jezika, spoljno-trgovinsko poslovanje. The greatest success in life: Happily married, father of two wonderful children. Occupation: Lawyer. Professional experience: Translating of English and French, foreign trade.
Овај унос је објављен под Život и означен са , , . Забележите сталну везу.

Šta vi mislite?

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s