Sveti Jovan Krstitelj

Svetog Jovana su Sveti Zaharije i Pravedna Jelisaveta dobili u poodmaklim godinama za dobijanje potomstva. Te godine su bile godine starosti. Medjutim, ono što je čoveku nemoguće, Bogu je moguće. Sveti Zaharije je bio iz plemena Aronovog, a Pravedna Jelisaveta ćerka Sovije. Sovija je bila sestra Svete Ane. Sveta Ana je bila majka Presvete Bogorodice. Ovo znači da su Jelisaveta i Bogorodica bile sestre od tetaka. Sveto Pismo kaže da je Sveti Jovan još u majčinoj utrobi zaigrao osetivši prisustvo Bogorodice pri susretu sa njegovom majkom Jelisavetom. Sveti Zaharije je bio prvosveštenik u jerusalimskom hramu kada mu je Arhangel Gavrilo javio da će Jelisaveta roditi muško dete. Kako su on i Jelisaveta bili već stari za dobijanje potomstva, posumnjavši u reči Arhangela Gavrila, Zaharije je odmah zanemeo. Progovorio je tek na dan Jovanovog obrezanja. Tada je na daščici napisao: „Jovan mu je ime“. Kada su vojnici cara Iroda pošli da ubijaju po Vitlejemu i okolini svu mušku decu do dve godine starosti da bi ubili tek rodjenog Isusa, Irod je naredio da se ubije i Zaharijev sin Jovan. Jelisaveta je uspela da pobegne sa detetom, Zaharija su vojnici ubili pred oltarom. Sva tada pobijena muška deca postaju prvi mučenici stradali za veru Hristovu. Sveti Jovan Krstitelj ili hebrejski Johanan Kupač, rodio se pola godine pre Gospoda Isusa Hrista. Vrlo rano je otišao od kuće i živeo u u judejskoj pustinji blizu reke Jordan. Tu je postio i Bogu se molio. Jeo je samo divlji med i biljke. Isus je govorio o njemu kao o čoveku „koji niti jede niti pije“. Jevanđelje ga opisuje kao čoveka obučenog u kamilju dlaku i opasanog kožnim pojasom.

Evo kako ga opisuje jevrejski istoričar iz 1. veka Josif Flavije:

„U to vreme čovek dođe među Jevreje u čudnoj odeći; jer stavljao je krzno na telo svuda gde mu nije bilo pokriveno kosom; zaista da pogledate bio je kao divlji čovek. On dođe Jevrejima i pozva ih u slobodu, govoreći: „Bog me je poslao, da vam pokažem put Zakona, kojim ćete se osloboditi mnogih nosilaca vlasti. I nijedan smrtnik neće vama vladati, samo Najvišnji koji me je poslao.“ A kada su ljudi ovo čuli, bili su radosni. I krenu za njim sva Judeja, koja leži u oblasti oko Jerusalima.[19]

Sveti Jovan je vršio obredna kupanja i krštenja u reci Jordanu. Lečio je bolesne, vraćao vid slepima, podizao mrtve. Neki Jevreji su verovali da je on  očekivani Mesija. Sveti Jovan je to poricao govoreći da veći od njega tek dolazi. „Dolazi Onaj kome nisam dostojan ni remenje na sandalama da drešim“. Sveti Jovan je Isusa krstio oko Isusove tridesete godine života.Tada je Isus otišao kod Johanana Kupača – Jovana Krstitelja.
Svetog Jovana je pogubio kralj Irod jer je Sveti Jovan često osuđivao brak između Iroda i Irodijade kao preljubnički zato što je Irodijada bila žena Irodovog brata Filipa koji je bio živ. Pored toga, ugled Svetog Jovana je postao isuviše veliki medju jevrejima po mišljenju kralja Iroda koji se uplašio za sopstvenu vlast.Irodijada se dogovorila sa njenom ćerkom,  lepom plesačicom Salomom da Saloma opčini svojim plesom Iroda i za uzvrat mu potraži glavu Svetog Jovana. Irod je Svetog Jovana prvo bacio u tamnicu i kasnije naredio da mu odseku glavu.
Izvor: Wikipedia.SvetiJovan
Advertisements

О Sam uradi

Najveći uspeh u životu: Srećno oženjen, otac dvoje divne dece. Zvanje: Pravnik. Profesionalno iskustvo: Prevodjenje sa engleskog i francuskog jezika, spoljno-trgovinsko poslovanje. The greatest success in life: Happily married, father of two wonderful children. Occupation: Lawyer. Professional experience: Translating of English and French, foreign trade.
Овај унос је објављен под Religija и означен са , , , , , , , . Забележите сталну везу.

Šta vi mislite?

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s