Razlike izmedju WordPress.com i WordPress.org

WordPress je danas jedan od najčešće korišćenih sistema za upravljanje sadržajem za blogovanje. Međutim, često postoji konfuzija oko izbora između dve vrste WordPress platformi i koja je bolja samo blogerima. To je razlog zašto je važno i za vas, vlasnike malih firmi da razumete razliku pre nego što počnete sa blogovanjem.

Koja je razlika između WordPress.org i WordPress.com?
WordPress.com je besplatan za osnovne postavke i obuhvata svoj poseban URL (npr. www.mysitename.wordpress.com) i takođe dobijate 3 GB prostora za čuvanje sadržaja i slike. Ali zapamtite, za čuvanje vašeg sadržaja, drugim rečima – oni poseduju vaš sadržaj.
WordPress.com je odličan ako želite da pokrenete jednostavan blog ili praksu blogovanja na mreži. Nudi nekoliko lepih tema i sigurno će vas pronaći na mreži indeksirani pretraživači – samo ne u istom obimu kao WordPress.org.
Sa WordPress.org, vaš blog ili web sajt je hostovan na svom serveru preko hosting kompanije kao Hostgator. WordPress ima sopstveni softver za blogovanje koji možete podešavati i postavljati blogove na sopstvene domene. Zbog toga će vas koštati novca da kupite domen i hostujete ga, ali onda možete da uradite šta god želite sa njim, kao što su unapredjivanja, teme koje želite, dodajete/oduzimate željene priključke i dodajete željeni sadržaj, veze, ili oglase za koje odlučite da su prikladni.
Korišćenje WordPress.com je kao da se kupate u zajedničkom bazenu – morate da sledite njihova pravila – nema skakanja, nema ronjenja, itd. Za razliku od samo-hostovanog sajta kao WordPress.org gde imate potpunu kontrolu, vi odredjujete svoja pravila o tome kako da plivate u vašem bazenu. 

Faktori koje treba razmotriti prilikom izbora između WordPress.org i WordPress.com:
Slede neki faktori koje ćete možda želeti da razmotrite pre nego što odlučite da započnete svoj blog na plaćenom hostu sa WordPress.org ili besplatno sa WordPress.com.
Monetizacija i oglasi: WordPress.com ne dozvoljava da se uključi reklame bilo koje vrste. To će vas sprečiti da zarađujete prihode nudeći reklamu na svom sajtu. Takođe, vaša sposobnost da delite affiliate linkove je veoma smanjena.
Prilagođavanje: WordPress.com pruža ograničeni broj tema. WordPress.org ima beskrajni broj tema da birate ili možete iznajmiti web dizajnera da kreirate prilagođenu temu tako da odgovara vašim potrebama.
Znanje: WordPress.org zahteva malo veće tehničko znanje nego WordPress.com, ali je ipak jednostavan za korišćenje kada ovladate admin panelom.
Nedostatak vlasništva: Na WordPress.com sajtu, vi ne posedujete svoj sadržaj. Vaš sadržaj je hostovan na njegovom serveru. Takođe ćete morati da imate „wordpress.com.“ na kraju domena. Dakle, umesto vašeg sajta „thisismysite.com“, biće „thisismysite.wordpress.com“. Ovakav domen se često gleda kao neprofesionalan. Postoji mogućnost da plaćate godisnju naknadu $ 15 da koristite svoj sopstveni domen, ali ako nameravate to da uradite, onda je možda bolje i da hostujete, tako da imate više fleksibilnosti za malu razliku u ceni, odnosno malu doplatu.
Dok je WordPress.com dobra opcija za početak ako ste ozbiljni oko blogovanja, želja za profesionalnim izgledom sajta ili oboje, WordPress.org je definitivno bolja opcija za vas. WordPress.org je veoma fleksibilan u odnosu na WordPress.com i opcija da se izgradi sajt koji prenosi svoju poruku efikasno čini prilagođavanja vrednim truda.

Kratko poređenje između WordPress.org i WordPress.com
Prednosti za WordPress.com
    Besplatno je!
Veliki izbor besplatnih opcija.
Automatska nadogradnja sajta, backup itd.
Mogući saobraćaj iz com mreže.
Ograničene mogućnosti ne zahtevaju tehničko znanje.
Mane WordPress.com
    Nema vlasništva sadržaja.
Ne mogu se prilagoditi slobodne opcije.
Nema mogućnost da učita plaćene / visoko prilagođene opcije.
    Treba imati preko 25.000 pogleda mesečno da bi imali oglašavanje. Kada dobijete pravo na oglašavanje zarada je isuviše mala.
Morate koristiti kontrolu oglasa kad ste kvalifikovani za prodaju oglasnog prostora.
Upotreba dodataka nije dozvoljena.
Prednosti za WordPress.org
    Pristup slobodnim opcijama.
Sposobnost da se prilagodite besplatnim opcijama i korišćenje najboljih opcija.
Puno vlasništvo nad sadržajem.
Sposobnost da unovčite sadržaj sajta od prvog dana.
Vlasništvo domena koji omogućava bolju izgradnju sopstvenog brenda.
Mane WordPress.org
    Redovna trošak sa hosting i domen registracije.
Tehničko znanje ili sposobnost da dizajnira ponudjenu formu sajta, održavanje, itd.
Redovno održavanje sa nadogradnjom i rezervno kopiranje.
razlikeword.comiorg
Ovaj i naredna dva članka o blogovima sa engleskog preveo autor sajta „O svemu i svačemu“.
Advertisements

О Sam uradi

Najveći uspeh u životu: Srećno oženjen, otac dvoje divne dece. Zvanje: Pravnik. Profesionalno iskustvo: Prevodjenje sa engleskog i francuskog jezika, spoljno-trgovinsko poslovanje. The greatest success in life: Happily married, father of two wonderful children. Occupation: Lawyer. Professional experience: Translating of English and French, foreign trade.
Овај унос је објављен под Blog и означен са , , , , , , . Забележите сталну везу.

Šta vi mislite?

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s