Prihvatanje Božije svrsishodnosti braka

Većina žena, htele one to da priznaju ili ne, žele da budu u braku. Mnoge mlade devojke su sanjale o beloj haljini i zgodnom mladoženji od njihovog najranijeg detinjstva. Čak i one sa karijerom ili obrazovnim ciljem obično kažu da bi jednog dana želele da budu u braku. Kako žene sazrevaju, ovi snovi iz detinjstva mogu da prerastu u istinsku želju za ljubavlju, druženjem, bezbednošću, i željom da rađaju i da neguju porodicu. Brak postaje osnovno sredstvo za ostvarenje želja njihovog srca. Sekularni svet prati ove želje u vidu energičnog marketinga. Svet postavlja trendove za svaki detalj na venčanju, poredak ceremonije, kolač, pa čak i etikecije na zahtevima za poklone i plaćanje računa. Turistička industrija učestvuje sa paketima marketinških ponuda za medeni mesec. Imajući u vidu svetovni uticaj, kako bi mudra žena videla ceremoniju venčanja i instituciju braka? Hrišćani bi trebalo bolje da znaju od ostalih ljudi šta je u stvari brak. Šta je Biblijska svrha braka? Bračni odnos je bio prva ljudska institucija ustanovljena od Boga (Postanje 2:24). Ovaj stalni odnos je bio zaokružen onda, kada su muškarac i žena postali jedno telo. Koje su Božije svrhe braka? Zašto je brak važan Bogu? Prvi razlog važnosti braka Bogu je zbog toga što je brak deo Njegovog plana da svetu pruži sliku Njegove ljubavi prema muškarcu i ženi. Brak zatim postaje način pokazivanja ljubavi bračnih parova prema Bogu. Smisao i svrha braka je služenje Bogu i proslavljanje Boga. Mlada žena koja na brak gleda kao na njen glavni cilj, idealizovaće čin venčanja i sam brak. Brak je Bog blagoslovio radi službe podredjene Njemu. Brak je Bog uspostavio kao zavet, ne kao ugovor (Malahija 2:14, Poslovice 2:16-17). Važno je razumeti razlike izmedju ove dve stvari. Tri su bitne razlike:

1. Zavet se bazira na poverenju između stranaka. Ugovor se zasniva na nepoverenju.

2. Zavet je zasnovan na neograničenoj odgovornosti. Ugovor se zasniva na ograničenoj odgovornosti.

3. Zavet ne može biti prekršen ukoliko nastupe nove okolnosti. Ugovor može biti poništen uz obostranu saglasnost.

Dakle bračni zavet izmedju muškarca i žene je trajno i sveobuhvatno opredeljenje. Ova vrsta bračnog zaveta rukopoložena od Boga pruža vernicima sliku Hristove ljubavi i odnosa prema Njegovoj crkvi. (Efescima 5:22-33; Otkrivenje 21:2, 9). Ima nekoliko životnih situacija koje testiraju pravo Hrišćanstvo više od same intimnosti bračnog odnosa. Zbog neposredne prirode, bračni odnos je svakodnevno izložen grehovima sebičnosti, gordosti, lenjosti i nestrpljenju. Apostol Pavle živopisno opisuje naše prirodne tendencije u 2. Timoteju 3:1-13 kada nas opisuje kao sebične, arogantne, i bez ljubavi. Ove tendencije stalno utiču na bračni odnos čime testiraju hrišćanski karakter u smislu požrtvovanja, ljubavi, poštovanja,  praštanja, i istrajnosti. Živeći u jedinstvu sa mužem mudra žena zahteva da oboje prihvate biblijske načine za rešavanje sukoba i pokazuje hrišćansku ljubav. Sekundarne svrhe braka mogu biti:

1. Drugarstvo. Naklonost, ljubav, istina i druženje koji rastu iz jednog jedinstva duha i bezuslovne ljubavi svakog partnera po modelu Hristovom (Amos 3:3).

2. Uživanje. Fizički odnos je odraz odanosti i naklonosti koje dele međusobno bračni partneri, koji su postali „jedno telo“ (Jevrejima 13:4).

3. Plodnost. Blagoslov dece u bračnom odnosu omogućava da se odnos reprodukuje fizički. To je primer „jedinstva“ koji rezultira u braku (Postanje 1:28, 1. Petrova 3:7).

4. Zaštita. Muž da štiti ženu polažući svoj život za nju (Efescima 5:25). Žena da zaštiti kuću (Tit 2:4-5) i roditelji zajedno štite svoju decu da se podigne pobožno seme (Malahija 2:15, Psalam 112:1-2).

Kada sekundarne svrhe braka dodju na mesto ispred primarnih svrha, posledica su nezadovoljstva, strahovanja i razočarenja. Na primer žena koja je plodnost postavila kao primarnu svrhu braka, biće frustrirana i neispunjena ako ne bude zatrudnela. Žena koja je drugarstvo i uživanje postavila kao primarne svrhe braka, želeće ispunjenje želja kroz druge odnose i poznanstva ako njen muž ne ispuni sva njena očekivanja. Žena koja želi bezbednost i zaštitu može se osećati nesigurno ili uplašeno kada su finansije i resursi ograničeni.

Održavanjem pobožnosti u braku stiču se osnove za uspešan bračni odnos. Brak postaje duhovni poduhvat, ne zavisi od imovnog stanja, imanja dece, ili obezbeđivanja određenog posla. Biti u stanju da ispuni Božji namenjen obrazac i smisao za brak, ono je što bi trebalo da motiviše mudre žene da razvijaju Hristov karakter. „Bog je namenio bračni odnos da bude obeležje hrišćanskog doma, ljubavna veza između muža i žene i trebalo bi da obezbedi najjasniju sliku o Hristovoj ljubavi i model pružen deci, crkvi, i … svet bi sigurno skrenuo ka Hristovoj ljubavi. “

Ovaj tekst je preuzet iz Becoming a Woman Who Pleases God od Pat Ennis i Lise Tatlock, © 2003, pp. 66-73. Upotreba uz dozvolu odvencanje Moody Publishers.

Sa engleskog preveo autor sajta.

Advertisements

О Sam uradi

Najveći uspeh u životu: Srećno oženjen, otac dvoje divne dece. Zvanje: Pravnik. Profesionalno iskustvo: Prevodjenje sa engleskog i francuskog jezika, spoljno-trgovinsko poslovanje. The greatest success in life: Happily married, father of two wonderful children. Occupation: Lawyer. Professional experience: Translating of English and French, foreign trade.
Овај унос је објављен под Porodični život и означен са , , , , , . Забележите сталну везу.

Šta vi mislite?

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s