Samo je jedno potrebno – Trebalo je živeti

Sveti Luka piše da je Gospod rekao Svetoj Marti, sestri Lazarovoj i sestri Marije Magdalene: »Dok su putovali, uđe Isus u jedno selo, (Betanija)  gde ga neka žena imenom Marta primi u svoju kuću.
Ona je imala sestru zvanu Marija, (Magdalena) koja je sela Gospodu do nogu i slušala njegovu reč. A Marta beše mnogo zauzeta posluživanjem. Ona mu pristupi i reče: ’Gospode! Tebi nije ništa stalo do toga što me moja sestra ostavila samu da poslužujem ? Reci joj da mi pomogne !’ 
’Marta, Marta ! – odgovori joj Gospod – brineš se i uznemiruješ za mnoge stvari; ipak je malo ili samo jedno potrebno. (Lk 10,38–42).

Jedna od izreka našeg nobelovca Ive Andrića glasi: „Toliko je bilo stvari u zivotu kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je ziveti.“

Mislim da su ove dve misli vrlo slične. Prva ima duhovni karakter, a druga svetovni. Kada malo bolje razmislim, gotovo da su identične. Razdvaja ih vremenska distanca od dve hiljade godina, ali im je motiv gotovo isti. Obe su izrečene u savetodavnom smislu da bi njihovom primenom svaki čovek išao lakše kroz život. Jedino je problem u tome što je u oba slučaja teška primena u praksi.

 

Advertisements

О Sam uradi

Najveći uspeh u životu: Srećno oženjen, otac dvoje divne dece. Zvanje: Pravnik. Profesionalno iskustvo: Prevodjenje sa engleskog i francuskog jezika, spoljno-trgovinsko poslovanje. The greatest success in life: Happily married, father of two wonderful children. Occupation: Lawyer. Professional experience: Translating of English and French, foreign trade.
Овај унос је објављен под Život и означен са , , , , . Забележите сталну везу.

Šta vi mislite?

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s