Sa leda koji nestaje, hiljade morževa se naguralo na plaži Aljaske

Ne, ovo nije prolećni odmor za morževe.

Sumnjamo da je morskim sisarima zabavno.

Negde oko 10.000 stvorenja je sabijeno na malom potezu Aljaske plaže 700 milja severozapadno od Anchorage, jer, kažu naučnici, globalno zagrevanje i dalje topi svoja uobičajena staništa – led pluta.
„Nacionalni okeani i atmosfera“ (NOAA) nedavno je objavio fotografiju divnog ostrva u Čukči moru, u blizini Point Lai, pokazujući neverovatnu scenu.

Broj dramatično raste od prošlog meseca. Dana 12. septembra, između 2.000 i 4.000 morževa su fotografisani na ostrvu. Deset dana kasnije, broj se udvostručio. Do kraja meseca, naučnici su procenili da će biti oko 10.000 morževa duž kilometar duge plaže.

Gužva sa sobom nosi ogromne rizike. Najmanji strah može poslati krdo otimajući se za bezbednost u stampedo koji ponekad ostavlja mlađe i više ugrožene članove pregažene na smrt.

„US Fish“ i „Vildlife Service“ preduzimaju korake da se spreči stampedo na plaži. „AP“ navodi da agencija radi sa okolnim selima da bi se ljudi i avioni, i sve što može izazvati stampedo, držali što dalje od plaže.

Neverovatno, 10.000 morževa obiluju na maloj plaži što je zanemarljivo u odnosu na scenu iz 2011. godine. Tada, naučnici su primetili neverovatnih 30.000 morževa na plaži, beleži „NOAA“.

Los Anđeles tajms navodi da morž iz Pacifika nije mala životinja i da može da teži i do 3.700 kilograma..“

Okupljanje morževa je vezano za globalno zagrevanje klime. „NOAA“ naučnici su takođe otkrili da je Čukči more sada dom za više sivih mladunaca kita nego u prethodnim godinama.

Sa engleskog preveo autor sajta.

morzevi

Advertisements

О Sam uradi

Najveći uspeh u životu: Srećno oženjen, otac dvoje divne dece. Zvanje: Pravnik. Profesionalno iskustvo: Prevodjenje sa engleskog i francuskog jezika, spoljno-trgovinsko poslovanje. The greatest success in life: Happily married, father of two wonderful children. Occupation: Lawyer. Professional experience: Translating of English and French, foreign trade.
Овај унос је објављен под Život и означен са , , , , . Забележите сталну везу.

Šta vi mislite?

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s