„Poturice“ našeg doba

Danas smo svedoci sve većeg broja stranih ulagača koji otvaraju firme u našoj državi. Oni su u očima političara dobro došli jer mogu da se pohvale svojim umećem dovodjenja stranih ulagača u neprekidnoj želji za povećanjem biračkog tela. Javno mnjenje je takodje naklonjeno što većem broju stranih ulagača. Mislim na medije i raspoloženje javnosti kada kažem javno mnjenje.

Strani investitori imaju bezbroj pogodnosti i motiva za sopstvena ulaganja koja će im se višestruko isplatiti. To su novčana davanja nas kao poreskih obveznika koja naša država daje stranim ulagačima za svakog zaposlenog radnika. Ova davanja idu negde i do 10.000 evra po svakom zaposlenom radniku. Zatim tu je jeftina radna snaga. Stranci daju minimalnu zaradu od nekih 25.000 dinara (oko 200 i nešto malo više evra) za platu našim radnicima. U njihovim matičnim firmama, njihovi radnici na istim radnim mestima, imaju po osam puta veću platu (oko 1700 evra) i više. Tu su naše jeftine sirovine i prirodna bogatstva. Sirovine su kod nas mnogostruko jeftinije nego u zemljama odakle investitori dolaze. Dalje bih spomenuo besplatno zemljište koje dobijaju od lokalnih samouprava i na kraju izvoz bez carinskih dažbina u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan. Uz ove carinske olakšice mogu nastupiti na pomenutim ogromnim tržištima sa do 20% nižim cenama što im daje veliku prednost u tržišnoj utkamici.

Sve ovo zarad jedne stvari, a to je da bi se otvorila nova radna mesta. Morate se složiti da stranci dobijaju mnogo više, nažalost nismo u situaciji da biramo. Uzmi ili ostavi, a nemamo izbora pa moramo da uzimamo po mnogo nepovoljnijim uslovima po nas.

Spomenuo bih na kraju još jedan bitan deo gornjeg ekonomskog scenarija savremene Srbije. Taj najtužniji deo naše današnjice su „poturice“ naših dana. Sve ove strane kompanije zapošljavaju pojedine naše ljude u želji da što pre i efikasnije sprovedu početnu ili takozvanu „start up“ fazu pokretanja sopstvenih firmi u Srbiji. Ti pojedinci su karika izmedju stranog menadžmenta i domaćeg miljea u kom su rešili da posluju strani ulagači. Nažalost ovi naši ljudi se preterano užive u ulogu desne ruke stranca i poneseni trenutnim ovlašćenjima nastalim iz pozicije u kojoj se trenutno nalaze, daju sebi za pravo da preko nesreće naših radnika neprestano dokazuju svoju lojalnost strancima. Zaboravljaju da će i sami proći kao svi oni naši nesrećni radnici pred kojima su glumili zabrinutost i dušebrižnost za njih i njihove porodice, a istovremeno im delili otkaze uglavnom sopstvenim zalaganjem kod stranaca.

To je jedini način da se „poturica“ dokaže. Da bi se dokazao, mora biti gori od turčina. Kako bi inače postao „pravi“ turčin.    

О Sam uradi

Najveći uspeh u životu: Srećno oženjen, otac dvoje divne dece. Zvanje: Pravnik. Profesionalno iskustvo: Prevodjenje sa engleskog i francuskog jezika, spoljno-trgovinsko poslovanje. The greatest success in life: Happily married, father of two wonderful children. Occupation: Lawyer. Professional experience: Translating of English and French, foreign trade.
Овај унос је објављен под Život и означен са , , , , , , , . Забележите сталну везу.

Šta vi mislite?

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s